Planering räddar blommorna under semestern

BalkongMånga är vi som har kommit hem efter en lång semester och upptäckt att alla växter i lägenheten har vissnat. Men det går att förhindra. Hur, undrar du? Egrannar har svaret.

För många, inklusive undertecknad, var det länge en ofrivillig tradition att sommarledigheten inte bara innebar ett tillfälligt farväl av lägenheten, utan också ett permanent farväl till alla växter i bostaden. Hade man tur kunde man återuppliva någon trött växt eller kanske återanvända några blad som bokmärken.
Men det finns hjälp för den som vill att växterna ska överleva sommaren i lägenheten.

Allra enklast är givetvis om en vän eller snäll granne har möjlighet att regelbundet komma in och vattna växterna. I vissa fall har mer framfusiga lägenhetsinnehavare på vinst och förlust ställt ut blommorna i trapphuset med en bifogad lapp, i hopp om att någon vänlig själ ska slänga lite vatten i krukorna. Om så är fallet är resten av inlägget överflödigt.

För den som inte har möjlighet att få hjälp med vattningen finns det flera lösningar för att hålla växterna vid liv under sommarledigheten.

Odla.nu – din trädgård på nätet, en mötesplats och inspirationskälla för den trädgårdsintresserade, har på sin hemsida samlat några olika metoder att använda inför semestervattningen:

  • Ställ terrassväxter i kruka skuggigt och vattna dem rejält, placera ett fat under dem som samlar upp regnvatten.
  • Ställ dem skuggigt i en tjock bädd av blött tidningspapper och vattna rejält före avresan.
  • Rada upp krukorna på en skuggig plats och dra dit en droppslang som droppar vatten till växterna.
  • Ta en stor petflaska, fyll den med vatten, vänd den upp och ner och kör ner den i krukjorden. Då sipprar vatten i långsam takt ned till växten. För inomhusväxter kan en mindre petflaska användas.
  • Ställ upp inomhusväxter på diskbänken på en golvduk med en änden i en vattenfylld diskho.

Avslutningsvis, tipsar Odla.nu, kan det vara bra att testa anordningen i förväg innan avresan för att se om det fungerar.