Höjning att vänta för brf:er

Kostnaderna väntas öka kraftigt för många bostadsrättsföreningar.

I våras skedde ingen större förändring i de flesta bostadsrättsföreningar, men när bindningstiderna nu löper ut kommer läget att ändras, enligt Hampus Dahlstedt, grundare och styrelseordförande i Allabrf.

– Effekten kommer att bli mycket stor för många hushåll, baserat på föreningens räntekänslighet och hur stor del av lånebeloppen som förfaller. Därtill har vi ju även inflationen med bland annat mycket högre värme­kostnader, säger han till SvD.

Ingen förening slipper undan avgiftschocken, menar han.

– Även skuldfria föreningar möter ju ett högt inflationstryck. Och vissa sådana föreningar har under lång tid haft för låga avgifter utan att ha andra intäkter, och då blir det ändå kännbara avgiftshöjningar, säger han till tidningen.