Så kan grannar bryta ensamhet i jul

Drygt 60 procent vill lära känna sina grannar bättre. Samtidigt bor två miljoner svenskar i ofrivillig ensamhet, visar en undersökning av Postkodlotteriet. ”Testa att själv säga hej och ta ögonkontakt”, säger Lina Zakrisson författare till boken Grannskapsrevolutionen.

Undersökningen visar att 64 procent vill ha kontakt med sina grannar och även att de skulle erbjuda en hjälpande hand om det behövs.

– I våra grannskap bor en outnyttjad och slumrande potential. Att inte fler redan har kontakt beror ofta på att vi vill ha garantier om att det kommer att bli bra, vi villkorar det okända, säger Lina Zakrisson, grundare av Ensamhetsrevolutionen och författare till boken Grannskapsrevolutionen, i ett pressmeddelande.

Två miljoner svenskar lever i ofrivillig ensamhet, berättar hon. Ett hej i trapphuset kan vara den enda kontakten vissa grannar får på en dag.

– Testa att själv säga hej och ta ögonkontakt, säger Lina Zakrisson. Det leder lätt till småprat som i sin tur kan leda till djupare samtal.