Så blir du nöjd med renoveringen av badrummet

Många svenskar drömmer om det perfekta badrummet. Men i vissa fall slutar renoveringen med ett hål i plånboken och ett badrum som inte alls var som man hade tänkt. Magnus Jansson, vd för Byggkeramikrådet, ger sina bästa tips för att lyckas med badrumsrenoveringen.

Att renovera badrummet kan vara ett omfattande projekt som kostar en hel del pengar. Många människor går runt med stora visioner om hur badrummet ska bli, men blir inte alltid lika nöjda med resultatet. Ofta beror det på bristande planering, slarviga beställningar och okunskap. I värsta fall slutar badrumsrenoveringen med en konflikt med hantverkarfirman.

För att undvika allt sådant tråkigt har Egrannar pratat med Magnus Jansson, vd för branschorganisationen Byggkeramikrådet, och frågat om hans bästa råd inför en badrumsrenovering.

Det är en massa saker som man måste ha koll och mycket kan gå fel. I de allra flesta fall är det klokt att lägga ut renoveringsjobbet, betonar han.

– Först och främst är det viktigt att se till så att entreprenaden har behöriga installatörer. Be samtliga som jobbar hemma hos dig att visa upp legitimation, säger han.

En annan viktig sak att tänka på är att skriva kontrakt med hantverkarna innan arbetet sätter igång, om kvalitetskrav, betalning och så vidare. Det finns så kallade hantverkarformulär som går att ladda ned på Byggkeramikrådets hemsida. Det gäller att vara tydlig med vad man har köpt, betonar Magnus Jansson.

– Annars kan det hända att man har målat upp en bild av badrummet i sitt huvud men får ett helt annat. Det gäller att ha en dialog med entreprenören så att bilderna stämmer överens. Specificera tydligt allt som ska göras och gå igenom alla detaljer med hantverkaren i förväg. Den kompletta listan bör dokumenteras, säger han.

– Och betala aldrig i förskott, säger han.

När renoveringen är klar och badrummet färdigställt är det viktigt att se till att du får ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt branschreglerna och uppfyller myndighetskrav och så vidare. Utan ett kvalitetsdokument kan du råka illa ut.

– Det är en värdehandling för den som köper renoveringen. Utan kvalitetsdokumentet kan det vara svårt att få ersättning från försäkringsbolag och så vidare, säger han.

Vid större renoveringar, när flera hantverkargrupper är involverade, bör dessutom besiktning göras.

Läs Byggkeramikrådets kompletta checklista inför badrumsrenoveringen.

Foto: Flickr.com (Stenbolaget.se)