Allt fler BRF:er jagas av Kronofogden – ”Ett tuffare läge”

Det blir allt vanligare att bostadsrättsföreningar brottas med skulder och konkurshot, enligt nya siffror från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.

– Det är helt klart ett tuffare läge. Framför allt för de föreningar som omförhandlar sina lån nu till en helt annan ränta, säger Therese af Jochnick på SBC till TT.

Vid årsskiftet hade 370 föreningar skulder hos Kronofogden, enligt SBC. Det är en ökning med närmare 300 procent sedan 2013. Ytterligare 116 föreningar har fått skulder hos Kronofogden under det första kvartalet i år, visar sammanställningen.

– Framför allt ser vi att sparandet minskar i föreningarna, man äter på sitt kapital helt enkelt. Men generellt är det ökade kostnader och det är inte alltid avgifterna täcker det, säger Therese af Jochnick till TT.

SBC rekommenderar att bygga en buffert och upprätta en flerårsbudget samt en uppdaterad underhållsplan. Till bostadsspekulanter ges rådet att kika en extra gång på föreningens skuldsättning och sparande.