Bilden är AI-genererad och föreställer en fiktiv styrelse i en bostadsrättsförening.

Kluvet läge för bostadsrättsföreningar

Räntekostnaderna minskar, men omkostnaderna fortsätter att öka. Det visar ny statistik om bostadsrättsföreningar från Statistiska Centralnbyrån, SCB.

Enligt Markus Pålsson, chef för Verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, kan flera bostadsrättsföreningar behöva höga avgiften, trots att räntekostnaderna går ner.

– Trots prisjusteringar i början av året så ser vi att kostnaderna totalt minskar jämfört med sista kvartalet 2023, men på årsbasis ser vi fortfarande ökning. Många av dessa prisökningar är dessutom högre än de brukar och vi ska inte glömma att lågkonjunkturen fortsatt är ett faktum som påverkar både bostadsrättsföreningar och dess medlemmar. Vi ser flera tendenser som pekar på att hushållen har det svårare att få ihop ekonomin och samtidigt söker sig fler bostadsrättsföreningar till oss för att uppdatera underhållsplanen, budgeten eller ta ett nytt grepp om ekonomin, säger han i ett pressmeddelande.