Så brandsäkrar du vintern

Mörkrets intåg ökar användandet av ljus i alla dess former. Egrannar hjälper dig att brandsäkra ledigheten.

Ljusstakar ska letas fram i förrådet, ljusslingor dekorera fasaden, adventsstjärnor pryda fönstren, och levande ljus öka mysfaktorn i hemmet. Julen är en högtid för ljus i alla dess slag, men medför att risken för brand ökar avsevärt. Varje dag brinner det i 17 hem och allra mest brinner det under december.

Anticimex har tagit fram en enkel checklista för levande ljus. Allra viktigaste är det givna – släck alltid ljus när du lämnar rummet och var uppmärksam på var du placerar ljusen. Dessutom bör du inte använda ljusstakar av brännbart material, undvik mossa i ljusstaken och se till att inget husdjur kommer i närheten av elden.

Det kan även vara bra att kolla igenom andra typer av ljus i bostaden, tipsar Anticimex. Använd lågenergilampa för att undvika överhettning och säkerställa att ljusslingan i trädgården är godkänd för utomhusbruk. Och glöm inte att kolla om sladdar och kontakter har några sprickor.

Numera huggs granarna tidigare än förr, vilket medför att de blir torra tidigare, betonar Brandsskyddsföreningen. När granen är köpt bör du därför såga av några centimeter av stammen för att vatten ska släppas igenom, ställ granen i svalt utrymme, se till att granen står i vatten hela tiden och låt den inte stå i närheten av element eller öppen spis. Undvik alla former av levande ljus i och i närheten av granen och placera inte tomtebloss på någon gren. Hur vackert och sprakande det än må vara.

Brandsskyddsföreningen betonar även vikten av inte bara införskaffa ljus och dekorationer i juletid, utan även tre nödvändiga saker: pulversläckare, brandvarnare och brandfilt. I en större bostad kan flera brandsläckare krävas, om bostaden har flera våningar bör varje våning var utrustad med en brandvarnare och brandfilten utgör ett bra komplement till brandsläckaren.

 

 

Foto: Mostphotos