Hushållen redo för räntehöjning

Trenderna på bostadsmarknaden fortsätter att vara spretiga, beroende på vem du frågar. Fler mäklare tror på sjunkande priser under de kommande tre månaderna, från 25 till 29 procent. Det visar en ny undersökning från Fastighetsmäklarförbundet.

En annan rapport, från Swedbank och sparbankerna, spår att priserna utvecklas ”sidledes” även framöver, vilket innebär små förändringar i prisutvecklingen.

Rapporten visar att hushållen inte har påverkats särskilt mycket av striktare amorteringskrav och skuldkvotstak. Dessutom är de flesta redo för en räntehöjning.

– De flesta hushåll verkar ha bra koll på sin boendekostnad. I kombination med att majoriteten av dem som äger sitt boende lägger mindre än en tredjedel på boendet finns det marginaler för en framtida räntehöjning. Men det är alltid en god idé att stresstesta sin ekonomi och räkna på hur ekonomin påverkas om räntorna stiger, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i en kommentar.