Svenskar besatta av bostadssurfande

När jag och min sambo väl hade köpt lägenheten tänkte jag att bostadsappens tid var förbi för vår del. Nu skulle bostadssurfandet vara ett minne blott och istället skulle inredning och väggmålande prioriteras.

Flera månader senare kom jag på mig själv surfandes mellan lägenheter och när jag tittade bredvid mig gjorde min sambo samma sak. Detta trots att vi inte har några planer på att flytta och köpa en ny bostad.

Till vårt försvar är vi knappast ensamma. Svenskarnas intresse för var bostäder ligger, hur de ser ut och vad de kostar, är störst i världen. En undersökning från United Minds, gjord på uppdrag av Hemnet, visar att svenskar i snitt surfar på någon av de fem största bostadssajterna 0,7 gånger i månaden. I Finland och Australien är motsvarande siffra 0,6, i USA 0,4 och Tyskland 0,2. Hemnet tror att en del av förklaringen är att vi svenskar är vana vid att prata om bostäder.

– Bostad är ofta det som kommer upp först av allt i sociala sammanhang. Vi har kanske börjat tycka att det är helt självklart att det är så. Men den här undersökningen visar att det skiljer sig ganska mycket åt ute i världen, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, i en kommentar.

Allra mest söker vi svenskar på nyckelorden ”vatten” och ”balkong”. Enligt Hemnet surfar vi som mest mellan kl. 19 och 21, men nästan av allt Hemnetsurfande sker på arbetstid. Lugnast är surfandet på julafton.

 

Foto: Yasunobo Ikeda