Rut-avdraget utvidgas till fler tjänster

Från och med augusti utvidgas rut-avdraget till att även inkludera ytterligare trädgårdstjänster samt flytt- och it-tjänster i hemmet. Men sänkningen som infördes vid årsskiftet fortsätter att gälla.

2015 var ett rekordår för rut-tjänster. Enligt Skatteverket köpte över 668 000 svenskar rut-tjänster för närmare 3,4 miljarder. Ökningen låg på 11 procent jämfört med 2014.

Som ett av 20 förslag i förra årets migrationsöverenskommelse mellan regeringen och allianspartierna ingick en expansion av vilka tjänster som ingår i rut-avdraget. Från och med den 1 augusti i år är det därför möjligt att göra rut-avdrag för ytterligare trädgårdstjänster samt flytt- och it-tjänster i hemmet.

Häromdagen föreslog regeringen att även reparation av vitvaror ska omfattas av rut-avdraget. Tanken är att det ska löna sig att laga vitvaror istället för att köpa nya, samt att möjliggöra för fler vägar in på arbetsmarknaden.

– Rut är ett sätt att sänka den tröskeln. Då får vi fler reparationer och även fler reparatörer, säger MP:s språkrör till Svenska Dagbladet.

Däremot fortsätter rut-sänkningen att gälla. Från och med årsskiftet sänktes taket för avdrag av rut-tjänster från 50 000 kronor per person till 25 000 kronor. Sänkningen har mött kritik. En Sifo-undersökning, gjord åt serviceföretaget Hemfrid, visade att två av tre svenskar ville behålla rut-avdraget som det var utformat fram till årsskiftet.