Storstadsbor vill helst bo i bostadsrätt

Majoriteten av de som bor i Stockholm, Malmö och Göteborg föredrar att bo i bostadsrätt framför andra boendeformer. Storstadsborna värderar även närhet till kollektivtrafik högre än något annat.

39 procent av de som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö vill helst bo i bostadsrätt. 25 procent vill helst bo i hyresrätt och 24 procent föredrar att bo i villa om de kan önska fritt. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Skanska, där drygt 1 000 personer har intervjuats.

Undersökningen visar också att storstadsborna sätter högt värde på närhet till kollektivtrafik, låga boendekostnader och att bostaden ligger i ett lugnt område.

Däremot är de inte lika petiga med att boendet ligger nära vänner och familj. Inte heller parkeringsmöjligheter eller fräscha badrum och kök kommer högt upp på önskelistan.

– Många ser boendet som sin trygga och lugna oas. Aspekter som goda kommunikationer och grönområden är viktigare än att bo mitt i smeten, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.