Så ska vi inreda i vår

Minusgrader igen? När vintern inte vill släppa sitt grepp om oss nordbor är det frestande att blicka mot ljusare tider. Och det råder knappast brist på trendspaningar inför den vår, som förr eller senare faktiskt kommer.

Ja, floran av trendrapporter inför våren är minst sagt diger i dessa tider. En slutsats är att trenderna skiljer sig åt, men att vissa punkter återkommer på flera håll. Tydligaste i den blå trenden.

”Det går i blått”, menar Elle Decoration, och betonar att alla hemaccessoarerna klär i färgen, som många upplever som kall. ”Det stora blå” kallar Leva & Bo, Expressens inredningsbilaga, trenden och pekar på att skandinaviskt dalablått och havet inspirerar. Något som inte minst syns i Ellos vårkollektion.

Men trendspaningarna skiljer sig onekligen åt. Elle Decoration har identifierat en rad tendenser, däribland:

  • Mer broderi. Trenden med hemslöjd är tydlig, inte minst bland hipsters.
  • Golvet på väggen. Golvlösningar på väggen blir allt vanligare.
  • Mörka färger. Glöm ljust och fräscht. I vår gäller, möjligen lite paradoxalt, mörkgråa toner.
  • Disco Deco. Som en parallellströmning till den skandinaviska designen har blänkande metaller och gnistrande kristall blivit allt populärare.
  • Blommor och mönster. Storblommiga tapeter och ett eko från förra seklet.

Leva & Bo betonar istället att gult ska möta rosa i vår, gärna med en touch av turkos och orange. En trend som gifter sig väl med mönster och blommor. Tidningen lyfter även fram trenden med vitt och mönstrat, där känslan är bohemisk och rustik.