Nu kan du gå på visning – via nätet

Att gå på lägenhetsvisning från ditt eget vardagsrum. Låter det som science fiction? Inte alls, för första gången kan nu spekulanter i Sverige gå på livestreamad visning.

Det handlar inte om den efterlängtade virtual reality-tekniken, att genom en heltäckande hjälm kunna röra sig i andra miljöer än den man befinner sig. Den får vi fortsätta att vänta på. Men en livestreamad visning kan vara nog så revolutionerande. Från mobilen kan spekulanter nu gå på visning utan att själva vara på plats fysiskt.

Satsningen är ett samarbete mellan mäklarkedjan Fastighetsbyrån och Telenor. Streamingtjänsten som används är Periscope.

– Vi har haft idén i ganska många år, men nu känns det som att de rätta verktygen finns på plats. Vi har mobilnät som är tillräckligt bra och livestreamingtjänster, Periscope i det här fallet, som är gratis och fungerar för alla. Vi tycker främst att det är relevant när en stor del av målgruppen för en bostad befinner sig på en annan ort, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Genom tjänsten kan de potentiella köparna ställa frågor och interagera med mäklaren för att lättare kunna ta beslut om det är intressant eller inte.

– Det ska alltså inte ersätta en vanlig visning utan vara ett komplement, fortsätter han.

Förhoppningen är att den nya tekniken ska underlätta för både köparen och säljaren, som har möjlighet att nå ut till fler spekulanter. Avståndet kan vara ett stort hinder.

Den första livestreamade visningen i Sverige sker i Åre i samband med årets sportlovsvecka.
Responsen har hittills varit positivt, menar Johan Vesterberg.

– Många är nyfikna och tycker att det är en spännande nyhet. Nu hoppas vi att det blir många som vill följa visningen. Sedan får vi se hur det går och vad tittarna tycker. Jag tror inte att det kommer bli jättevanligt i framtiden, men kan förekomma då och då, säger han.

Foto: Yasunobo Ikeda