Så stoppar du vinterns ovälkomna gäster

Vintertid innebär mys framför brasan och så mycket naturliga dekorationer som möjligt. Men inte bara vi människor gillar att mysa i lägenheten under vintern, julen är även högtid för småkryp. Egrannar tipsar om hur du stoppar småkrypen från att ta sig in.

Kottar, svampar, granar, ved, frukt, nötter, mossa och mistel. Under vintern kan man säga att naturen flyttar in i våra hem. Och även om det är mysigt så innebär naturinslagen att vi får småkryp som ofrivilliga inneboenden.

Anticimex tipsar därför om hur man ska hantera smådjur i hemmet:

  • Julgran och kottar lockar till sig insekter, inte minst grankottskinnbaggen som trivs under granens bark och vaknar till liv av värmen. Se till att dammsuga ofta runt granen.
  • Ved kan locka till sig skalbaggslarver, främst träbockar och barkborrar.
  • Fruktskålar som står framme länge är en bra miljö för fruktflugor, ättiksflugor och bananflugor. Honorna bland ättiksflugor lägger 500 ägg. Se därför till att kasta gammal frukt i slutna påsar och se till att påsarna slängs omgående.
  • Torkad frukt kan i värsta fall locka till sig larven mottfjärilen. Lägg i så fall varorna i en plastpåse i frysen så att larverna dör.
  • Mossa, lingonris och mistel bör kontrolleras innan du tar in det i huset att det inte finns några smådjur.