Amorteringskravet godkänt av Lagrådet

Lagrådet har godkänt regeringens lagförslag om ett amorteringstvång på bostadslån. Nu är planen att kraven ska införas innan sommaren.

Regeringens förslag om amorteringskrav har tidigare stött på patrull av exempelvis Kammarrätten i Jönköping för att det inte håller juridiskt. Men dessa invändningar räcker inte för att stoppa förslaget eftersom Lagrådet nu har gett grönt ljus till förslaget. Finansmarknadsminister Per Bolund är nöjd.

– Amorteringskravet är ett viktigt steg för att hantera riskerna med hushållens skuldsättning. Lagrådets svar bekräftar att vårt förslag har laglig grund, säger han till Svd Näringsliv.

Det som återstår för att förslaget ska bli verklighet är inte mycket. Det är nämligen möjligt för riksdagen att delegera beslutsfattandet om ett amorteringskrav till regeringen, som i sin tur kan delegera det vidare till Finansinspektionen, uppger Svd Näringsliv.

– Det som sker nu är att regeringen tar fram en proposition som riksdagen kan godkänna under våren. Då får Finansinspektionen mandat att gå vidare med amorteringskravet, säger Per Bolund till Svd Näringsliv.

Planen är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 maj 2016, och att de nya reglerna endast ska gälla lån som tecknas efter det datumet, föreslår Lagrådet. Nybyggda bostäder ska också kunna undantas.

Kravet innebär att alla nya bolån ska amorteras med minst två procent varje år ned till 70 procents belåningsgrad. När det är klart ska lånet amorteras med en procent ned till 50 procent av bostadens värde.