Här kan du slänga din julgran

Vad vore julen utan julgran? Inte komplett tycker många. Men var ska du kasta granen när julen har dansats ut och barren fallit till marken? Egrannar frågade Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret, Stockholms stad.

Julgranen räknas som grovsopor och kan alltså slängas i fastighetens grovsoprum, betonar Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret i Stockholms stad.

– Klipp ned granen och lägg den i en sopsäck så den inte barrar, säger han.

Men julgranar tar plats, och grovsoprummen kan snabbt bli fulla. Vissa föreningar är därför inte överförtjusta när granarna slängs i soprummet, påpekar Anders Porelius. Men ingen fara på taket, det finns en rad insamlingsplatser för julgranar runt om i Stockholm. Totalt 27 stycken närmare bestämt.

– Dels finns det återvinningscentraler, dels andra insamlingsplatser. Exakt var insamlingsplatserna finns kan du hitta på vår hemsida, säger han.

Är det vanligt att människor kastar granar på platser där de inte hör hemma?

– Jag säger så här, det ställer till problem när de kastas på gatan, inte minst för funktionshindrade, och för människor som inte ser så bra. Det är inte lätt att komma fram med en rullstol om det ligger en gran i vägen, det säger sig självt, säger han.

– Sedan är det faktiskt så att det kan ställa till problem när vi ska städa, skotta och sopa gatorna. Även basala post- och servicefunktioner kan försvåras, säger han.

Men det kanske inte är så lätt för alla människor att släpa granen till insamlingsplatsen. Vad ska de göra?

– Har man bemödat sig att släpa hem en gran, så tycker jag faktiskt att man kan ställa kravet att den också slängs på rätt plats. Det finns säkert människor som kan hjälpa till i speciella fall, säger han.

Läs mer om hur du återvinner julgranen om du bor i Stockholm.

 

Även om du inte bor i Stockholm så har de flesta kommuner en rutin för insamling och hantering av julgranar. Gå in på din kommuns hemsida och sök efter julgran så är chansen stor att du får tips på hur den ska återvinnas i din kommun. Kontakta annars din kommun så hjälper de säkert till med råd och anvisningar.

 

Kartbild: Stockholms stad