Hellre energisnålt än stor bostadsyta

Vad är det viktigaste vid val av bostad? Priset? En spektakulär utsikt? Många kvadratmeter? Knappast, åtminstone om man får tro en ny undersökning som NCC låtit genomföra.

Undersökningen, som bygger på intervjuer med 1066 svenskar över hela landet, visar nämligen att en energisnål bostad är betydligt viktigare än pris, storlek och utsikt. Att en klar majoritet av de tillfrågade prioriterar en energieffektiv bostad innebär med andra ord att ett trendbrott kan vara på gång. Med det lär kraven på mer energieffektiva och miljöanpassade bostäder öka, spår NCC.

– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad. Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion är, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, i ett pressmeddelande.

På frågan ”vilka av följande tjänster skulle du uppskatta mest i ett hem?” svarade 42 procent av bostadsrättsägarna självförsörjning av energi. Två tjänster ligger dock före på listan: parkering och sopsortering. Minst viktiga tjänsterna i ett hem är lån av cykel, kylplats för hemleveranser och bilpool.

NCC:s undersökning visar också att:

  • 58 % anser att det är viktigt att en ny bostad är byggd med material som innehåller så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt
  • En majoritet av svenskarna (57 %) känner inte till huruvida deras hem är miljömärkta eller ej
  • På frågan ”om du skulle skaffa en ny bostad idag, hur viktigt skulle följande vara…?” svarade 79 % av bostadsrättsägarna lugnt läge, följt av planlösning (78 %) och minimera fuktskador (75 %).
  • Ungefär var tredje svensk är orolig för miljöfarliga ämnen, ämnen som kan orsaka cancer eller mutationer eller ämnen som kan orsaka allergier i huset