Ökat tryck på bostadsmarknaden

Under de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med sex procent i Sverige. Framför allt i de centrala delarna av våra storstäder fortsätter priserna att stiga. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Varje månad redovisar Svensk Mäklarstatistik aktuell statistik för bostadsrätter, siffror som baseras på närmare 70 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Den senaste rapporten visar att priserna fortsätter att stiga.

– De objekt som kommer ut på marknaden säljs snabbt och många gånger innan ordinarie visning, kommenterar ordföranden för Fastighetsmäklarförbundet Pasha Sabouri i ett pressmeddelande.

Medelpriset per kvadratmeter i hela riket är 27 752 kronor, en tillbakagång med en procent den senaste månaden. Sammanlagt har dock prisökningen legat på sex procent de senaste tre månaderna.
I centrala Stockholm, där ökningen varit tre procent under de senaste tre månaderna, är medelpriset per kvadratmeter 67 260 kronor. Det är högst i hela landet, men även i centrala Göteborg och Malmö fortsätter priserna att stiga.

– Det är fortsatt litet utbud på marknaden vilket sannolikt har lett till den prisutveckling vi ser. Nu börjar snart helgerna och med det en lugnare bostadsmarknad. Redan i början av januari när de stora visningshelgerna kommer får vi en första bild av hur utbud och efterfrågan kommer se ut 2014. Min uppfattning är att utbudet i början av det nya året kommer vara snarlikt det vi sett senaste månaderna, säger Pasha Sabouri.

Se prisläget i din kommun.