Med hösten kommer spindlarna

Den rekordvarma sommaren läggs till handlingarna och hösten närmar sig med stormsteg. När sommaren växlar till höst är det inte ovanligt att spindlar tar sig in i hemmet. Men det finns sätt att bli av med dem.

Spindlar bor oftast utomhus, men det finns arter som trivs inomhus. Inte minst på hösten kan de dyka upp i människors bostäder. Men det finns sätt att stoppa deras inträde.

– Det är ganska svårt att förebygga och sanera spindlar men det finns några saker du kan göra för att minska dem inomhus. Täta springor och sprickor vid fönster och dörrar för att försvåra för spindlar och andra kryp att ta sig in. De finns ofta i springor, bakom lister och på andra trånga ställen, så där bör du försöka komma åt och dammsuga, säger Thomas Persson Vinnersten som är biolog på Anticimex.

En spindelhona kan i vissa fall lägga över tusen ägg varje år. Att städa är det mest effektiva du kan göra för att undvika förekomsten av spindlar i hemmet, betonar han. Så kanske är det värt att städa även fast det inte alltid är så kul?

Fem tips för att undvika spindelproblem

  • Täta springor och sprickor vid fönster och dörrar så att de inte kan ta sig in
  • Ta bort hög vegetation och bråte intill husväggarna
  • Släck fasadbelysningen vår och höst
  • Städa längs lister, bakom element och i trånga utrymmen
  • Håll rent och torrt inomhus

 

Foto: Mostphotos