Så många tycker om sin granne – här är knepen

Majoriteten av svenskarna tycker om sina grannar, visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Men skillnaderna är stora mellan olika delar av landet.

Enligt undersökningen är 77 procent positivt inställda till sina grannar, och känslorna tenderar att öka med åldern. Hela 88 procent i gruppen 65-79 år tycker om sina grannar. För 18-29-åringar är den siffran 65 procent.

– Under coronapandemin har vi över hela landet sett initiativ där grannar ställer upp och hjälps åt med matinköp och andra sysslor för att klara den speciella tid vi nu går igenom. Förhoppningsvis kan det leda till att fler blir medvetna om värdet av en god grannsämja – även när pandemin är över, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Att hälsa är viktigt, tre av tio rankar det högst. Två av tio vill ha grannar som inte stör tidigt eller sent på dagen, och 15 procent tycker att det är viktigt att grannen inte klagar på småsaker.

– God sammanhållning bland grannar ökar trivseln och tryggheten där vi bor. Det kan också öka intresset för en bostad som är till salu, säger Marcus Svanberg.

Gotlänningar är mest nöjda med sina grannar, 87 procent. Sörmlänningarna är minst nöjda, 67 procent gillar de som bor bredvid.