Krisen kan ge höjd avgift för bostadsrättsföreningar

Många butiker, frisörer och restauranger hyr lokaler av bostadsrättsföreningar. I vanliga fall kan det vara en succéaffär för föreningen, men under den pågående coronakrisen har många hyresgäster fått det svårare att betala hyran.

Det riskerar att drabba bostadsrättsägarna.

–  Har man stora intäkter från lokaler är man sårbar, säger Stefan Lindberg, bolagsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum, till TT.

I värsta fall kan utvecklingen leda till höjd avgift och sänkt värde på lägenheten.

TT skriver att Swedbanks privatekonomer räknat på några exempel från flera verkliga föreningar:
”En bostadsrättsförening i centrala Göteborg har 85 procent av sina intäkter från lokalhyresgäster(..). Om föreningen tappar en fjärdedel av dessa intäkter mer än dubblas månadsavgiften för den enskilde BRF-medlemmen och priset på bostadsrätten bedöms falla med tre procent. Försvinner alla hyresintäkter femfaldigas månadsavgiften samtidigt som bostadsrätten tappar 13 procent i värde”.