Nu rusar tomträttsavgiften – här är städerna som drabbas

Drygt 5 000 flerbostadshus kan snart räkna med högre tomträttsavgift. För vissa bostadsrättsföreningar kan det vara bra att köpa loss tomten, menar Ulf Wetterberg på SBC. ”I det långa loppet är det alltid bättre”, säger han till TT.

Omförhandlade tomträttsavgifter dyker nu upp på löpande band, främst i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. Sammanlagt berör det 10 000-tals boende, kanske uppåt 100 000 beroende på hur många lägenheter husen har, skriver TT.

Kommunen baserar oftast de höjda priserna på stigande taxeringsvärden – och för vissa bostadsrättsföreningar kan det bli dyrt. Ulf Wetterberg, expert på SBC, tar upp ett exempel där en förening suttit på ett 70-årigt avtal som nu får en tomträttsavgäld som stiger från 3 000 kronor om året till 800 000 kronor om året. Han råder bostadsrättsföreningar, som har möjlighet, att köpa loss marken.


– Kutym är att man får köpa loss marken. Men det är inget lätt beslut. Det är ett av de största besluten en förening kan ta, säger han till TT.

Har föreningen råd kan det vara en bra affär, speciellt om man tror att priserna på marken kommer att fortsätta stiga, menar han. Dessutom kan föreningen få en bättre förhandlingssits med banken.

Att förhandla med kommunen om att få ner de begärda höjningarna av tomthyran funkar sällan.

– Det är inte lätt, de har blivit mer affärsmässiga, säger Ulf Wetterberg.