Här är de hetaste ”svemester-trenderna”

Den 13 juni hävdes reserestriktionerna och det är åter fritt att resa inom landet. Nu skjuter uthyrning av sommarstugor i höjden även om svenskarnas semesterkassor är överraskande små. Tre ”svemester-mål” sticker ut.

Bolaget Stugsommar, som förmedlar sommarhus, har ungefär dubbelt så många bokningar från svenskar som förra året vid samma tidpunkt. Och så ser det ut hos de flesta förmedlare. Stugförmedlaren Novasol ser en femdubbel ökning av bokade fritidshus.

– Vi fick en boom nästan med en gång som beskedet kom. Det såg vi nästan på klockslaget att det blev en större efterfrågan. Normalt sett har man ofta bokat semestern vid den här tiden så talen är inte jättehöga i början av juni andra år, säger Torbjörn Fredman som är vd på Novasol, till Sveriges Radio.

Även Blocket ser en ökad efterfrågan på sommarstugor, antalet sökningar på ordet ”stuga” har skjutit i höjden.

– De platser som toppar listan generellt är Öland, Gotland och Österlen men förutom det så ser vi också att det är många som söker efter till exempel sjötomt och skärgård. Finns det inte närhet till vatten vill man gärna ha pool. Så att man vill kunna bada är den gemensamma nämnaren, säger Matilda Adelborg till SR.

När det gäller Airbnb-uthyrningar av bostäder ligger de allra flesta bokningar, 25 procent, inom åtta mil från hemmet. Innan corona var den siffran fem procent, skriver DI Digital. Och de mest populära ”svemester-målen” är Halmstad, Kristianstad och Gotland. Men gemensamt för svenskarnas planerna är också att semesterkassan är kraftigt reducerad. Svenskarna planerar att kapa budgeten med nästan 30 procent jämfört med förra året, enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Nordea.
Den genomsnittliga semesterkassan landar på 13 600 kronor.

– Man kunde ana att det skulle bli en lägre budget för många i sommar, men den här nivån är överraskande låg, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson till TT.