Sommaranalysen: Så hårt drabbar coronaeffekten bostadsmarknaden

Hur ser egentligen coronaeffekten på bostadsmarknaden ut? Och vad kommer att hända med boräntorna? Toppekonomen Robert Boije analyserar läget nu inför sommaren.

Vi står inför en av de värsta lågkonjunkturerna i svensk historia med en arbetslöshet som närmar sig 10 procent, skriver Robert Boije, chefekonom på SBAB, i en analys på bankens hemsida. Men bostadsmarknaden har än så länge stått pall, menar han.

”Priserna föll visserligen relativt mycket under april men återhämtade sig sedan under maj. Såvida inte arbetslösheten ökar långt över vår prognos och boräntorna förblir låga, tror jag att bostadspriserna står stilla i genomsnitt över året eller till och med kan komma att öka något”, skriver han.

Och han tror på låga boräntor flera år framöver eftersom den ekonomiska återhämtningen kommer att gå trögt och räntorna trendmässigt sjunkit över tid. Vid en mer utdragen kris som i värsta fall skulle kunna övergå i en finanskris kan dock boräntorna stiga mer markant, varnar han.

”Om det skulle ske, skulle dock Riksbanken försöka motverka detta eftersom det är mycket viktigt att undvika att boräntorna går upp samtidigt som arbetslösheten ökar”, skriver han.

Dessutom påminner han om att regeringen har lagt ett förslag om att avskaffa den så kallade uppskovsräntan vid uppskjuten skatt vid bostadsförsäljningar från årsskiftet. Förslaget är ute på remiss.