Toppekonomen: Då rasar bostadspriserna med 15 procent

Bankekonomen Håkan Frisén spår ett kraftigt fall för bostadspriserna. ”Det är ju en rejäl nedgång och den blir lite större än under finanskrisen”, säger han.

– Det är en unik situation att förutspå utvecklingen. Hela den här resan de sista månaderna har varit omtumlande men det är klart att det blir ett dramatiskt fall i ekonomin 2020 som vi inte har sett, egentligen någonsin, åtminstone inte sedan 1930-talet, säger SEB-ekonomen Håkan Frisén till SVT.

Coronakrisen har redan påverkat världsekonomin, den svenska ekonomin och kommer snart att slå ordentligt mot bostadsmarknaden, menar han och hänvisar till bankens prognoser. Han spår ett boprisras på 15 procent under det här året.

– Det är ju en rejäl nedgång och den blir lite större än vad vi hade under finanskrisen för drygt tio år sedan. Vi är i en situation där vi tyvärr får en högre arbetslöshet än vad vi hade då och nu har vi ett lägre ränteläge som motverkar det här. Det här är ändå, tycker jag, en ganska måttlig nedgång men det kommer förstås att märkas, säger han till SVT.