En miljon har hjälpt en granne i krisen

Grannar ställer upp för varandra under coronapandemin, visar en ny en undersökning av HSB. 16 procent, eller närmare en miljon människor, har hjälpt en äldre granne i krisen. Och ännu fler står redo att rycka in. 

Enligt HSB:s Sifo-undersökning har 16 procent av svenskarna hjälpt en äldre granne eller en person i riskgrupp de senaste 14 dagarna. Och viljan att hjälpa till är ännu större, nästan alla (95 procent) uppger att de vill hjälpa till.

– Det är rörande att se hur solidariteten spirar mellan grannar mitt i coronakrisen, allt för att värna om våra äldre. Även om resultatet är fantastiskt fint är jag inte så förvånad, inom HSB ser vi mängder av initiativ från boende som vilja hjälpa varandra i denna svåra stund, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste hjälpen handlar om att handla mat, 87 procent av de som har hjälpt uppger just att de fixat matinköp. På plats nummer två kommer postärenden, men även regelbunden kontakt, som att fråga hur personen mår är vanligt.

– Nu stundar stämmor i bostadsrättsföreningar runt om landet. Med anledning av att äldre och personer i riskgrupper nu ska begränsa nära kontakter, och att max 50 person får mötas fysiskt, behöver vi anpassa stämmorna. Det innebär bland annat att vi uppmanar bostadsrättsföreningar att skjuta på sin stämma och lägga den senare. Vi rekommenderar också poströstning inför stämman, för att minska antalet deltagare på plats, säger Anders Lago.