Nu slår corona mot bostadspriserna – här är fallet värst

I april gick bostadspriserna ned på riksnivå. Ett område i Sverige sticker ut. ”Vi ser ett trendbrott” säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Nedgången kan tyckas mild med tanke på de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen, men enligt analysexperten Per-Arne Sandegren ska nedgången sättas i förhållande till utvecklingen de senaste åren. Och då är det ett trendbrott.

– Under 2018 hade vi en avvaktande marknad och sedan 2019 har det gått stadigt uppåt så det här är ett tydligt trendbrott, säger han till TT.

Bostadspriserna har gått ned en procent på riksnivå, även i Stockholmsregionen. I Malmöområdet syns nedgången extra tydligt, minus två procent.

Däremot såldes det fler bostäder under april i år än under samma månad under 2018 och 2019. Säljarna får alltså sina objekt sålda, men till ett lägre pris än tidigare.

Den framtida utvecklingen på bostadsmarknaden är osäker, eftersom ingen vet hur länge corona kommer att härja.

– Bland alla parametrar som styr bostadsmarknaden med exempelvis amorteringskrav, reavinstbeskattningar är konjunkturen alltid överordnad och styr bostadsmarknaden. Det man kan säga är att det vore orimligt att tro att en kraftig omsvängning som alla nu talar om inte skulle påverka bostadsmarknaden, säger Per-Arne Sandegren till TT.