Studie: Julpynta och bli lyckligare

Längtar du efter att börja julpynta? Sätt igång! En brittisk studie visar att du blir lyckligare ju tidigare du börjar. Dessutom kan du framstå som mer normal av grannar. 

Varje år drar diskussionen igång på nätet, bland vänner och grannar. När är det egentligen OK att börja julpynta? Julafton närmar sig, och har du inte pyntat bör du nog sätta igång så snart som möjligt enligt en brittisk studie som genomfördes för ett par år sedan. Studien, som har gjorts av psykoanalytikern Steve KcKeown, visar nämligen att de som julpyntar tidigare är mycket gladare än de som väntar. Julpyntet väcker nämligen starka känslor från barndomen och dess jular. Det som händer är alltså att vi blir som barn igen när vi julpyntar.

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada, och julpynt väcker starka barndomskänslor, säger Steve McKeown till den brittiska sajten Unilad.

– Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till de magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, fortsätter han.

Men självklart hänger känslan på om barndomen har erbjudit bra jular. För dem som haft en jobbig barndom eller förlorat en närstående som starkt förknippas med högtiden kan det också vara jobbigt. Eller så blir det en fin påminnelse om de fina stunder man delat tillsammans.

Dessutom signalerar vi olika saker med julpyntandet. Till exempel framstår julpyntare som mer normala och vänliga inför grannar och förbipasserande. Om pyntandet inte går till överdrift förstås.

Foto: Mostphotos