Så får ni en stressfri jul

December är här och mycket ska hinnas med och förberedas. Många stressar runt som galningar och njuter inte ett smack. Tidscoachen Dorotea Petterson berättar hur man får tiden att räcka till och hur julen blir en positiv upplevelse.

Tidscoachen Dorotea Pettersson jobbar med människor och deras tid. Hon berättar att många går runt med en ständig känsla av att de inte hinner, att de inte får ihop livspusslet. Under december brukar stresspåslaget dessutom öka. Man ska leta fram julsaker, tvätta luciakläder, storstäda, handla julmat, klä julgranen, göra julgodis, titta på julskyltningen, lyssna på julkonserter, skriva julkort och så vidare…

– Många kommer till mig i januari och februari och är helt slut efter julen och nyåret. I december har de ju inte tid att prata med mig, säger Dorotea Pettersson.

Hur ska man då göra för att för att hinna med allt i december?

– Det handlar om att prioritera, planera och skapa nya vanor. Gör en kartläggning av tiden där du listar allt du ska göra i december, och hur lång tid varje delmoment tar. Till exempel kanske julklappsinhandling tar en hel dag, pepparkaksbakning några timmar och så vidare. Redan här brukar man få en aha-upplevelse, att man gör på tok för mycket, säger hon.

Nästa steg är att fråga sig hur man egentligen vill att julen ska vara? December är en väldigt traditionsfast månad där människor gör det som ska göras, oavsett om de tycker om det eller inte, menar Dorotea Pettersson.

– Man märker ofta inte vilken stress det skapar. Genom att prioritera bort saker sparar man både energi och tid. Kanske kan du handla julklappar på nätet istället för på stan och spara in en halv dag och dessutom hinna dricka glögg under tiden, säger hon.

– Låt barnen klä granen, den behöver faktiskt inte kläs på exakt samma sätt varje år. Istället kan du göra julköttbullar i köket eller koppla av, säger hon.

Senast 1 december bör du göra en rimlig planering för sakerna som ska hinnas med i december, rekommenderar Dorotea Pettersson.

Ett annat tips är att starta dagen tidigt på morgonen, istället för att stressa igång. Gör en planering på morgonen över hur dagen ska se ut.

Tidsplanering är inte bara är viktig runt jul, skolavslutningar och annat. Alla mår bra av att få mer gjort och ha mer tid över till annat. Styrelsearbetet i bostadsrättsföreningar kan ofta effektiviseras, betonar Dorotea Pettersson. Inte minst mötena.

– Ett bra möte börjar innan själva mötet sätter igång. Man bör få en dagordning i tid som alla läser igenom. Då vet folk vad de har för uppgifter och kan komma förberedda. Dessutom är det bra om det är lugnt och harmoniskt i rummet när mötet startar. Kommer man in med andan i halsen har man ofta inte hunnit sortera sina tankar.

Dessutom är det viktigt att inte bara sätta en start- och sluttid för själva mötet, utan även för delpunkterna på mötet. Ofta tjänar ett möte på att vara 45 minuter istället för en timme.

– Kommer man inte fram till ett beslut, måste man gå vidare i dagordningen. Det är dock viktigt att någon tilldelas uppdraget att undersöka saken vidare. Efter mötet ska det vara tydligt vilken uppgift du fått, alla ska veta vem som gör vad. Protokollet ska ut snabbt, annars är risken att det glöms bort vilket innebär att nästa möte inte blir lika effektivt, säger hon.

Här är tidscoachen Dorotea Petterssons Planeringsmall för att få julflow

Foto: Dorro.se