Så säkrar du sommarfixet

Sommaren är här och nu kan vi äntligen få tid att fixa med lägenheten eller sommarboendet. Men var försiktig och se upp med de fällor som är förenade med hemmafixet.

Enligt en Sifoundersökning som Skanska lät göra 2016 har 34 procent skadat sig i samband med snickeri, elarbeten eller andra renoveringssysslor. Fler män än kvinnor skadar sig, nästan 44 procent av männen har skadat sig när de har fixat med hemmet.

Bristande fokus, felaktig arbetsställning, brist på skyddsutrustning eller negligerande av förebyggande åtgärder är de vanligaste anledningarna till skador.

– Renoveringar och trädgårdsarbete kräver både förberedelse och kunskap för att de ska bli rätt utförda och för att skador ska undvikas. Det är viktigt att man har tid och inte känner sig stressad. Bristande fokus är nämligen den främsta anledningen till varför man skadar sig vid hemmafixet, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska, i en kommentar.

För att minska skaderiskerna rekommenderar Skanska att man kontrollerar verktygen, investerar i rätt hjälpmedel, använder lämplig skyddsutrustning, underhåller säkerhetsanordningar och kollar upp vilka regler som gäller för elarbeten.

« Föregående artikelDetta måste du veta när du hyr ut i andrahand

Nästa artik