Detta måste du veta när du hyr ut i andrahand

Det blir att vanligare att hyra ut sin bostad under sommarmånaderna, exempelvis via Airbnb. Men för bostadsrättsinnehavare som inte har koll på uthyrningsreglerna kan det bli en kostsam historia.

Sommaren är här och det blir allt populärare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand, exempelvis via nättjänster som Airbnb. Men konceptet är inte helt problemfritt, har det visat sig, och många bostadsrättsföreningar är skeptiska till den här typen av korttidsuthyrningar.

Men vad behöver bostadsrättsinnehavaren ha koll på, om han eller hon bestämmer sig för att hyra ut på det här sättet?

Först och främst måste man ha koll på att uthyrningsformen är att betrakta som en andrahandsuthyrning, vilket innebär att det krävs ett godkännande från styrelsen, betonar Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

– Om man vill hyra ut lägenheten veckovis för att tjäna pengar kan föreningen välja att inte betrakta det som ett godtagbart skäl för att få hyra ut. En otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att nyttjanderätten förverkas och att man blir av med sin bostadsrätt. Detta gäller både om man har glömt att fråga om styrelsens godkännande eller om ens förfrågan har blivit nekad, säger hon i ett pressmeddelande.

Dessutom är medlemmen som hyr ut i andra hand alltid ansvarig gentemot föreningen, vilket innebär att eventuella störningsanmärkningar riktas mot bostadsrättsinnehavaren.

– De flesta bostadsrättsföreningar är överlag inte jättepositiva till frekventa korttidsuthyrningar. I regel vill föreningarna ha medlemmar som är på plats och som kan engagera sig i föreningen och hjälpa till med de gemensamma ansvarsområden, säger Monika Jukic, i en kommentar.

Tips inför sommarens andrahandsuthyrning:

  • Ansök i god tid om förenings tillstånd eftersom det kan ta tid att få ansökan godkänd i semestertider.
  • Kolla upp hyresgästen ordentligt och begär exempelvis en kreditupplysning.
  • Skriv ett andrahandskontrakt där alla formaliteter tydligt framgår.
  • En del hemförsäkringar kan vara otydliga huruvida bostadsrättstillägget gäller när bostadsrättshavaren inte är bosatt i lägenheten. Kolla därför upp att försäkringen täcker eventuella skador under uthyrningen.

Källa: SBC

Foto: Flickr.com(Christer)