Stiger bostadspriserna igen?

Bostadsmarknaden må vara svalare än på länge, men spekulationerna om bostadsmarknaden är hetare än på länge. Nyligen gjorde flera undersökningar gällande att bostadspriserna i Stockholm nu är tillbaka på nivån som gällde 2015.

Men nu verkar marknaden vara på väg upp igen. Åtminstone om man ska tro Hemnets köpbarometer som företaget har genomfört bland sajtens besökare.

– Andelen som tror på sjunkande priser är nu på den lägsta nivån sedan i september förra året, säger Staffan Tell på Hemnet till Nyhetsbyrån Direkt.

40 procent av de tillfrågade på stigande priser under det kommande året, jämfört med 38 procent förra månaden, medan 33 procent tror på fallande priser, jämfört med 34 procent föregående månad.

Även mäklarna spår en prisuppgång. Enligt Fastighetsmäklarförbundet tror två av fem mäklare att priserna kommer att stiga under de kommande tre månaderna.

– Våren är här och är en tid då många vill sälja sina bostäder. Mäklarna upplever att budgivningarna har tagit fart och att det säljs många bostäder. Att mäklarna tror på en prisuppgång hänger troligen ihop med högsäsongen i kombination med att köpare och säljare återigen har hittat varandra på de marknader som de senaste månaderna varit osäkra. Vi ser också ett lägre utbud av bostadsrätter än vanligtvis för årstiden vilket spås dra upp priserna, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.