Enkla åtgärder kan höja värdet på bostaden

Bostadspriserna sjunker och spås göra det ett tag till. Därför väljer många svenskar att avvakta med att sälja eller köpa lägenheter. För bara ett år sedan, när läget var ett annat, kunde bostäder säljas utan att renoveringar hade skett.

– På dagens marknad får det större effekt än vad det fick förut. Innan såldes väldigt många lägenheter innan visning och då var det inte lika noga om lägenheten nyss hade renoverats. Nu är läget annorlunda. Idag ligger många lägenheter ute ett tag och utbudet är stort. Då kan köparen vara mer selektiv och välja en lägenhet som är nyrenoverad istället för en som inte är det, sa Noah Werede, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Hammarbyhöjden-Skarpnäck, till Egrannar för en tid sedan.

En viktig del i att öka värdet är att se över föreningens gemensamma utrymmen. Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, har undersökt vilka åtgärder som med enkla medel kan höja värdet på bostadsrättsföreningens egendom.

– Genom en lättare upprustning av exempelvis innergården kan fastigheten kännas både modernare och mer attraktiv. Och en enkel åtgärd som att erbjuda källsortering är något som har kommit att värderas allt högre, säger Peter Björk, Försäljningschef Marknadsområde Öst på SBC, i en kommentar.

Andra åtgärder som kan öka värdet är exempelvis stambyte, solceller på taket, gemensamma utrymmen för cyklar och bilar, samt att föreningens ekonomi är god, tipsar SBC.