Så undviker du inbrott under sportlovet

Sportlovsveckorna är högsäsong för inbrott. Men med några enkla tips kan du skydda ditt hem när du är bortrest.

Andra halvan av februari innebär en välbehövlig paus efter vinterns mörka månader och en möjlighet att samla nya energi inför våren. Sportlovet är en tid då många svenskar reser iväg en vecka eller någon dag, utomlands eller inom Sverige. Men oavsett vart resan går eller hur länge den pågår, så ökar risken för inbrott under sportlovsveckorna.

I en artikel i Svenska Dagbladet häromåret varnade polisen om att inbrottsligorna blivit allt mer sofistikerade. Tjuvarna tog registreringsnummer på bilar utanför festlokaler, kollade upp hemadresserna och ringde för att se om någon var hemma. Om bostaden var tom kunde inbrottet äga rum.

Allt mer sofistikerade inbrottstjuvar ställer högre krav på bostadsägarna. Polisen har tagit fram en checklista på åtgärder som minskar risken för inbrott:

• Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
• Be någon ta hand om din post.
• Skapa ljus inne.
• Skapa ljud inne, gärna med radion.
• Skriv inte att du är bortrest på Facebook, Twitter eller din blogg.
• Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.

Även försäkringsbolaget Länsförsäkringar har tagit fram en lista med tips. Bland annat bör man göra uppehåll i tidningsprenumerationer och använda lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen då de ökar skyddet mot inbrott. Tjuven väljer hellre ett hus med sämre lås och utan larm, menar Länsförsäkringar.