Energiläckor en kostsam affär

Fasader, tak, fönster och ventilation. Det är de vanligaste energiläckorna i bostadsrätter, enligt en ny undersökning från SBC.

Är det kallt i lägenheten under vintern? Om så är fallet så är du knappast ensam att känna så. Ofta beror det på att fastigheten läcker värme. För bostadsrättsföreningar är energikostnaden en av de största utgifterna.
Ofta beror kylan på att fasader, tak, fönster och ventilation läcker energi.

– Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med. En luftningsnyckel behövs och saknar man en sådan kan man köpa den i järnhandeln. Kontakta en fackman om du känner dig osäker på hur man gör, säger Andreas Lahham, chef för teknisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, i en kommentar.

SBC har därför tagit fram en åtgärdsplan för respektive energitjuv. Enligt organisationen har föreningar som vidtagit de föreslagna åtgärderna nått resultat, exempelvis sänkte en förening värmekostnaderna med 40 procent.

SBC förslag på åtgärder:

Läckage Exempel på åtgärd
Fasader Tilläggsisolering
Tak Ibland möjligt att öka isolertjockleken i vindsbjälklaget
Fönster Tätning eller byte av fönster
Ventilation Återvinning av frånluft