Elaka mäklaren: Grannfejd med 9 nymfkakaduor

Fåglarna måste bort. Jag brukar försöka vara tillmötesgående mot säljare som har speciella behov, men tjejen som ägde lägenheten hade 9 nymfkakaduor i tre stora burar. Det gick inte att ens överväga att ha kvar dem på en visning.

Lägenheten var en fin liten två i Vasastan i Stockholm. 1930-talshus med härlig takhöjd och fina fönster. Säljaren var en ung tjej på 28 år och hon älskade verkligen sina fåglar.

– Kan jag inte bara täcka över burarna, försökte säljaren. De kommer vara tysta då.

-Nix, någon kommer glänta på duken och fåglarna kommer bli rädda och sedan blir det ett herrans liv. Jag har varit med om det förr, förklarade jag.

-Kan du inte ställa ned dem i förrådet istället? föreslog jag.

-Aldrig i livet! Det svinkallt och fullt med äckliga spindlar. Det går jag inte med på.

-Stopp, stopp, ropar jag då. Som mäklare har jag upplysningsplikt och om någon spekulant frågar om förrådet måste jag berätta det jag vet. Att det är svinkallt och fullt med äckliga spindlar. Nu måste du säga något positivt om förrådet som jag kan berätta.

-Det finns inget positivt alls. Kallt och eländigt är det, sa säljaren med eftertryck.

Synd, tänkte jag. Det blir inte enkelt att hantera. Åter till fåglarna.

– Kan du ställa in dem hos en granne under visningen? Det är ju bara max en timma åt gången?

-Nä, det går inte heller. Den ena grannen är aldrig hemma utan hyr ut sin lägenhet via Airbnb så honom får man aldrig tag i. Den andra grannen är galen och hatar mina fåglar får hon tycker de låter för mycket. När hon hör dem så drar hon på sin stereo så det dånar för att slippa höra fåglarna, men eftersom det låter så mycket från stereon blir fåglarna oroliga och låter ännu mer.

– Stopp! Stopp! Tänk på min upplysningsplikt! Intresserade köpare frågar alltid om grannarna. Jag måste ha något positivt att säga om dem. Jag kan inte bara säga att de är galna och hämndlystna!

-Nä, det finns inte heller. Min granne har slutat att hälsa på mig och spelar musik istället. Går raka spåret in till sig och spelar musik.

-Det kan inte hjälpas, fåglarna kan inte vara i lägenheten under visningen. Känner du någon i närheten som du kan ta fåglarna till?

– Nja, mamma bor två kvarter bort, men …

– Perfekt! Ta dit fåglarna en timma medan visningarna pågår!

– …men hon har tre katter. De blir som galna när de får korn på fåglarna, fortsatte säljaren.

Efter en hel del dividerande och samråd med säljarens mamma fick fåglarna ändå tillfälligt flytta in i en av mammans två toaletter och där satt säljaren inlåst tillsammans med fåglarna och en läste bok med katterna jamande utanför under visningarna.

Frågorna kom förstås på visningen:

-Vad kan du berätta om förrådet?

-Jo, säljaren säger att det är svalt och bra så vill man förvara potatis, syltburkar eller kanske ömtåliga saker som mår bäst när det inte är för varmt så är det perfekt. Det finns i princip ingen ohyra alls där för det bor några spindlar i förrådet och det gör att inga flugor eller liknande klarar sig. Spindlar håller ju verkligen rent som du vet.

-Är grannarna trevliga?

-Det jag har hört om dem är de mest sköter sitt. Den ena grannen är tydligen bortrest ganska mycket och den andra grannen är väldigt tystlåten men tycker om musik.

Hur det gick? Vi fick sålt lägenheten till ett riktigt bra pris. Jag tror att grannarna var väldigt lättade över att fåglarna flyttade så alla blev nöjda.
Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.

 

 

Foto: Wlodi, www.flickr.com/photos/wlodi/