Så stoppar du inbrottstjuven

Nästan en procent av de svenska hushållen har utsatts för bostadsinbrott, enligt Brottsförebyggande rådets siffror. Men med några enkla åtgärder kan ni minska inbrottsrisken dramatiskt, menar låssmeden Peter Jendin.

Under 2014 så polisanmäldes drygt 22 000 bostadsinbrott, vilket är en tydlig ökning (6 procentenheter) jämfört med året innan, visar Brottsförebyggande rådet. Tjuvarna blir allt smidigare och effektivare när de dyrkar lås, och tar sig in i lägenheterna. Men med några enkla åtgärder så kan man minska inbrottsrisken i bostadsrättsföreningar betydligt, betonar Peter Jendin, på det auktoriserade låssmedsföretaget Västberga lås i Stockholm.

– Först och främst, skaffa en vredkåpa. Det är en enkel åtgärd. Den monteras som skydd över vredet på insidan av dörren och förhindrar öppning via brevinkastet, säger han.

Dessutom rekommenderar han att lägenheterna ska ha extra lås eller så kallade polislås (nyckelhålslås), det vill säga ett extra tillhållarlås som används tillsammans med ett cylinderlås på en dörr för extra säkerhet. Moderna polislås är svåra att dyrka vilket gör att låssmeder kan behöva borra upp låset om du har låst dig ute. Dessutom är det viktigt att man har koll på sina nycklar. Att lägga en nyckel under mattan när man är borta för att grannen ska vattna blommorna är såklart inte bra. Men det är även riskfyllt att lägga nycklar i en grannes postbox, det kan locka tjuven, menar han.

– Skriv inte på Facebook när du reser bort, det är ett annat bra tips, säger han.

Andra tips är att investera i säkerhetsdörrar och brytskydd på dörrarna. Han rekommenderar även bostadsrättsföreningar att kontakta en professionell låssmed som kan göra en ordentlig översyn av säkerheten. Det finns en rad olika lås och låstillbehör på marknaden, och utbudet är i ständig förändring.

– Tjuvarna blir mer kreativa, men det blir även låsbranschen, säger han.

Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa, betonar även att slarv med säkerheten kan påverka hur mycket som hemförsäkringen täcker vid ett bostadsinbrott.

Säg att man blir utsatt för ett inbrott. Kan man bli utan ersättning om man glömmer att låsa både över- och underlåset?

– De flesta försäkringsbolag ställer kravet att minst ett godkänt lås ska ha varit låst för att man ska kunna få full ersättning vid inbrott, minus självrisken. Det vanliga är att hemförsäkringen täcker lösöre på en miljon kronor. Men om man glömmer att låsa när man går ut så sätter i alla fall vi ned ersättningen med 25 procent. Man blir dock inte helt utan ersättning, säger han.

Foto: Flickr.com (Blondinrikard fröberg)