Slarv med försäkringen kan kosta skjortan

Bostadsrättsföreningar med dålig koll på sina försäkringar kan få betala ett mycket högt pris, betonar Monica Jukic, juridisk expert på SBC. ”Jag kan inte nog understryka vikten av att föreningen ser över sin fastighetsförsäkring regelbundet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Om olyckan är framme och bostadsrättsföreningen saknar en fastighetsförsäkring kan konsekvenserna bli väldigt stora, betonar Monica Jukic, juridisk expert på Sveriges bostadsrättscentrum, SBC. Fastighetsförsäkringen ger skydd mot vatten-, natur och brandskador och täcker även kostnader som uppstår vid inbrott i fastighetens gemensamma utrymmen.

– Vi har varit med om ett antal fall där styrelsen har glömt att betala räkningarna till försäkringsbolaget under en längre tid, vilket lett till att bostadsrättsföreningen har stått helt utan försäkring när olyckan sedan varit framme. Om det exempelvis börjar brinna i fastigheten eller om det sker en omfattande vattenskada kan det leda till förödande konsekvenser, säger hon i ett pressmeddelande.

Men få bostadsrättsmedlemmar känner till om deras förening har en försäkring och vad den i så fall täcker, menar Monica Jukic. Dessutom har styrelsen ibland dålig koll på vem som är ansvarig om olyckan är framme.

Hon anser även att alla medlemmar i föreningen bör ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Tillägget är viktigt eftersom den boende annars kan bli ersättningsansvarig för skador som uppstått inne i lägenheten.

– SBC uppmanar alltid bostadsrättsföreningarna att teckna ett kollektivt bostadsrättstillägg som omfattar alla boende i föreningen. Föreningen ser då gemensamt till att alla boende har ett bostadsrättstillägg om en olycka sker, säger Monika Jukic, i pressmeddelandet.

Foto: Flickr.com(Susanne Nilsson)