Glöm trender, ljust och fräscht fortsätter dominera

Trender är en sak, verkligheten en annan. Att så är fallet blev tydligt när NCC för andra året i rad genomförde sin kartläggning över nästan tusen bostadsköpare över hela Sverige.

Undersökningen baseras på hur företagets kunder har valt när de har köpt en bostadsrätt eller småhus under det gångna året. Och nej, det är inte industri- eller retrostilen som gäller. I mångt och mycket är resultatet detsamma som för förra årets undersökning: ljust och fräsch dominerar i de svenska hemmen.

– Starka färger och vågade accenter finns med i diskussionerna men vår kartläggning visar att när det är dags att välja så är det inredning i en diskretare färgskala som vinner. Vi ser också att fokus har flyttats från kök till badrum, det är där man nu gör fler tillval och satsar mer pengar, säger Maria Leksell, inredningsexpert på NCC, i ett pressmeddelande.

Men skillnaderna är stora över landet. Allra populärast är ljust och fräsch i norr, i synnerhet i Umeå. Den lantliga stilen är däremot populär i Göteborg och Malmö, medan stockholmarna har återvänt till en stramare stil.

Den ljusa, minimalistiska stilen är en storfavorit i norr. Umeåborna är även i år de som i störst utsträckning väljer ljust och fräscht. Överlag är vitt den dominerande färgen, konstaterar NCC, oavsett om det gäller vitvaror eller parkettgolv.

NCC:s kartläggning visar också att:

  • Ljusa golv är populärast i Stockholm, medan Umeåbor och Uppsalabor föredrar ekparkett i standardlack.
  • Intresset för ljusa kulörer bland vitvarorna i kök har ökat, allra mest i Västerbotten.
  • Målade väggar är populärt nästan överallt, i landet bara sju procent valde tapet. Undantaget är Umeå, där valde 24 procent tapet på någon vägg.