Märk-DNA avskräcker tjuven

Tekniken går framåt till tjuvarnas förtret. Ett av de senaste framstegen inom stöldskydd kallas Märk-DNA och spås minska inbrottsstatistiken rejält.

Stöldskyddet består av en vätska som penslas eller sprejas på stöldbegärliga föremål som till exempel datorer, cyklar och telefoner. Men allt kan märkas, till och med gosedjur.

Det finurliga med märkmetoden är att vätskan som penslas på föremålet är osynlig (den syns i UV-ljus), omöjlig att ta bort och innehåller ett syntetiskt DNA samt tusentals mikropunkter som gör att polisen enkelt kan koppla ihop en specifik sak med en specifik person.

– Förutom att märka upp sina saker ska man sätta upp skyltar på ytterdörren, fönstren och så vidare där det står att sakerna i bostaden är DNA-märkta och därmed inte värda att stjäla. Den här märkmetoden gör att det blir mycket lättare för polisen att koppla ihop föremål med inbrott, säger Annika Brändström, på Stöldsskyddsföreningen.

I Sverige har Polisen (tillsammans med Stöldskyddsföreningen) i ett pilotprojekt delat ut 1 500 gratis DNA-kit i olika områden i Stockholm. Förhoppningen med detta är att minska inbrotten med 30 procent. Ett modest mål menar vissa. I engelska testområden har DNA-märkningen förebyggt inbrott med upp till 83 procent.

Den unika DNA-koden i vätskan registreras på ägaren i två databaser, en svensk och en internationell. Märkmetoden innebär därför att det inte behöver vara hopplöst att få tillbaka stulna saker, inte ens om du varit utomlands när tjuven varit framme.

Allt fler svenska poliser utrustas nu med handburna UV-lampor som gör att de snabbt kan kontrollera om stöldgodset är DNA-märkt. Är det på det viset kan polisen enkelt se vem som har blivit bestulen och på så vis knyta föremålen till platsen där de stals. Dessutom blir det svårare att sälja stulna saker vidare. En mardröm för tjuven alltså.

Vad kostar det då?

– I dag kostar en märksats omkring 800 kronor och räcker till att märka runt 30 mindre föremål eller 10 större (barnvagnar, trädgårdsmaskiner och så vidare).