Rekordmånga på bostadsjakt

Bostadsjägarna blir allt fler. En undersökning från Hemnet visar en markant ökning jämfört med samma tid förra året. Få bostäder på marknaden tros vara en förklaring.

Under vecka 11 besökte närmare 2,1 miljoner svenskar Hemnet, en ökning med 28 procent jämfört med samma period förra året och 5 procent över rekordet från i höstas. Det låga utbudet på marknaden tros vara en förklaring, enligt Hemnet. Vid samma tid förra året fanns 9197 bostadsrätter ute för försäljning, i år var motsvarande siffra 7903, en minskning på 14 procent.

– Det har varit mycket fokus på det låga bostadsutbudet under början av året. Bostadsmarknaden har varit het med en hög omsättningstakt där objekten ofta snabbt försvinner från marknaden. Människor behöver därför vara aktiva i sitt bostadssökande under en längre tid. Detta är sannolikt förklaringen till att vi ser ett rekordstort intresse just nu, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Hemnet ser tre anledningar till det ökade bostadsintresset:

1. Ekonomi. Bostaden ses som en investering. Bostadspriserna har stigit rejält sedan 1999 och många svenskar upplever att de skapat en förmögenhet genom bostadsaffärer.

2. Kultur. Hemmafixar-programmen och magasin har fått ett stort genomslag i media och ökat intresset för bostäder.

3. Digitalisering. Med appar, mobiler, läsplattor och datorer har vi större möjlighet att bevaka bostadsmarknaden. Genom sociala medier delas bostadsannonser.