Lägre elräkning med smarta jullampor

Några små byten till moderna lampor kan spara mängder med el. Det visar Energimyndighetens årliga julljustest som anordnas för sjunde året i rad.

– Testet av advents- och julbelysning har kommit att bli en tradition då det är ett uppskattat och efterlängtat test. Redan efter sommaren brukar vi få in frågor om det kommer något nytt jultest, vilket är glädjande, säger Helena Ahlkvist Johansson, belysningsexpert på Energimyndigheten.

Testet är en temperaturmätare på teknikutvecklingen och belyser energismart beteende i ett konkret sammanhang som de flesta människor har erfarenhet av.

–  Ser man till belysningsområdet i stort, och då menar jag mer allmänbelysning, så är vi mitt uppe i ett mycket spännande teknikskifte där vi som konsumenter behöver lära oss helt nytt sätt att köpa lampor. Vi ska titta efter hur mycket ljus lamporna ger som visas i lumen (lm) istället för hur mycket effekt lamporna drar som visas i watt. Glödlamporna hade alla ett varmt ljus, de energismarta lamporna finns både med varmt och med kallt ljus, och de passar olika bra på olika ställen och i slutändan handlar det om vad just du föredrar, men helt klart är att det ger nya möjligheter, säger Helena Ahlkvist Johansson.

Generellt kan man säga att vi nordbor av tradition och säkert delvis kopplat till vårt klimat föredrar det varmare, lite rödare ljuset, men i köket till exempel vill många ha ett kallare, mer blåaktigt ljus som skapar fräschör. När det gäller utomhusbelysning finns det också många som gillar det lite kallare ljuset mot den vita snön, menar Helene Ahlkvist Johansson.

–  Det man ska tänka på är att det finns flera olika lampor som alla är energismarta och att det finns bra lampor för alla olika användningsområden. Om man inte är nöjd med lamporna ska man gå tillbaka till butiken och klaga. Gamla utbrända lampor ska lämnas till kommunens miljöstation i speciella kärl avsedda för lampor.

Några tips inför jul:

  • När du köper ny elljustsake eller ljusslinga välj modeller som har LED-lampor
  • Byt till led-lampor i dina elljusstakar
  • Även med energismart belysning lönar det sig att släcka när du inte behöver ljuset
  • Har du glödlampor i elljusstaken eller julgransslungan fortfarande så anslut staken eller ljusslinga till en timer som släcker automatiskt.
  • Andra tips i julstöket är att passa på att laga flera saker i ugnen när den ändå är igång
  • Använd köksfläkten med måtta om du har en utsugsfläkt eftersom den blåser ut mycket uppvärmd inomhusluft
  • Byt tätningslister vid ytterdörren för att minska kalldraget
  • Värm glöggen i mikron istället för på plattan
  • Diska i diskmaskin istället för förhand.