Flest bränder i december

Årets mest branddrabbade månad, december, närmar sig med stormsteg. Många tänder ljus för att lätta upp i vintermörkret eller för att ”knycka åt sig” lite julkänsla redan nu. Men långtifrån alla tänker på riskerna.

Det är samma sak varje år. Inför varje jul ökar antalet lägenhetsbränder.

– Det är klart att människor måste få ha det mysigt hemma, men de måste också vara medvetna om riskerna, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Den vanligaste orsaken till att julstämningen byts ut mot direkt livsfara är värmeljus självantänder och skapar bränder som är svåra att släcka.

Reflecting
Mysigt. Men värmelus som står tillsammans på det här sättet innebär brandfara. Foto: http://www.flickr.com/photos/p1r/

– Det vanligaste misstaget folk gör är att de ställer flera värmeljus tillsammans på en bricka. Till slut blir ljusen så heta att de självantänder. Lågorna blir snabbt höga och är svåra att släcka, säger han.

Hans tips är att inte ställa värmeljus i direkt angränsning till varandra, och att varje värmeljus alltid bör ha en egen liten kopp.

– Det handlar om sunt förnuft. Ljus får aldrig stå nära fladdrande gardiner eller brännbart material. Det ska inte vara en direkt livsfara bara för att man råkar glömma att släcka ett ljus när man går ut. Det gäller att vara medveten om riskerna och tänka efter innan man tänder ett ljus, säger han.

En annan sak som tyvärr inträffar vid juletider är att människor har mossa i ljusstaken eller annat brännbart i anslutning till ljusen. När ljusen börjar ta slut är risken för brand förhöjd, betonar han.

– Det är bättre att man har fina stenar i ljusstaken eller köper behandlad mossa som inte antänder. Det skapar också en mysig känsla. Dessutom måste man se till så att ljusen verkligen står stabilt och inte kan välta, säger han.

Som tur är så är det inte många människor som har levande ljus i julgranen. Men det händer och innebär en enorm brandrisk, berättar Lars Brodin.

– En torr julgran som fattar eld är ett av de snabbaste brandscenarier som går att uppmäta. Det blixtrar till och så är hela huset antänt, säger han.