Nu kan din BRF söka elstöd – så gör du

Ansökan för elstöd för bostadsrättsföreningar har öppnat. För vissa BRF:er kan det handla om ansenliga summor, enligt experten Kenny Fredman på Bostadsrätterna. Men pengarna kommer inte automatiskt, utan ni måste aktivt söka stödet.

Alla har inte rätt till stödet, det är bara föreningar i elområde 3 och 4 som kan få stöd. Ansökan görs hos Skatteverket och ett ombud kan behöva utses, och det kan behövas ett särskilt beslut kring detta, skriver Dagens Industri.

– Om man är flera firmatecknare behövs ett ombud. Det kan vara någon i styrelsen eller någon utanför som till exempel en förvaltare, säger Markus Pålsson, chef för affärsområdet Ekonomisk förvaltning på SBC, till tidningen.

Han tror inte att alla BRF:er har koll på att det går att söka elstöd, eftersom processen för privatpersoner skedde automatiskt.

Kenny Fredman på Bostadsrätterna menar att stödet är viktigast för föreningar som har gemensam el, där de boende inte har egna elavtal utan debiteras av föreningen.

– De medlemmarna har inte fått något elprisstöd alls så här långt, utan får det nu, via föreningen. De väntar på jättemycket pengar nu, säger han till Di.

Här är kraven för att söka elstödet

  • Det måste funnits avtal med en nätägare om att ta ut el ur en anslutningspunkt den 17 november 2022
  • BRF:en ligger i elområde 3 eller 4
  • Föreningen har använt el någon gång mellan 1 oktober 2021 och 30 september 2022
  • Elstöd har inte betalats ut tidigare för elen (som konsumentstöd)
  • Ansökan är öppen mellan den 30 maj och 25 september i år. 

Källa Di och Skatteverket