Ny trend: Nu går flyttlassen från storstäderna

Bostaden har blivit mer än ett hem – den har blivit en arbetsplats. Den utdragna coronakrisen har förändrat människors flyttmönster i grunden. ”Jag märker en jätteskillnad”, säger mäklaren Jonas Ackelman.

Den senaste tiden har mäklare på mindre orter märkt av en tillströmning av kunder från Stockholm, Malmö och Göteborg som vill flytta från storstaden. Priset är en faktor, att det är billigare. Men även att det är lättare att lämna storstan när jobbet till stor del sker hemifrån.

– Vi började känna det redan innan covid, att folk började prioritera boendet på ett annat sätt. Majoriteten av de som köper nyproduktion av oss i Strängnäs i dag är från Stockholm och då var coviden som bensin på elden, säger mäklaren Andreas Ersson som är verksam runt om i Mälardalen, till SvD.

Fyra av tio svenskar spår att de kommer att jobba hemifrån mer frekvent än tidigare, även efter corona, enligt en färsk undersökning av Swedbank. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, tror på ett trendbrott på bostadsmarknaden – en negativ urbansiering när fler kan jobba hemma. Dyra objekt i mindre städer är inte särskilt dyra för till exempel stockholmare och många vill flytta närmare föräldrar, få mer för pengarna och vara ute i naturen mer, tror flera mäklare.

Jonas Ackelman är fastighetsmäklare i Enköping.

– Det är bara en hypotes, men jag tror att coronapandemin, när folk sitter hemma och jobbar, har fått folk att se att det fungerar och att de inte behöver åka in till kontoret varje dag. Jag tror att det är en trend som kommer att hålla i sig, säger han till SvD.