Därför ska du inte prata sönder dina grannar

Hög musik, hundar som skäller och grannar som snor parkeringsplatsen. Det är saker som stör grannsämjan allra mest, enligt en ny undersökning av Hemnet.

Den 31 oktober var det ”Grannens dag” och tanken då är att man då ska ägna en extra tanke till de som bor i ens närhet. Men det finns ju 364 andra dagar på året, och att komma överens med sina grannar kan vara en väl värd investering.

Då är det bra att ha i bakhuvudet att det finns saker som människor i bostadsrätt stör sig på extra mycket. Till exempel fester sent på kvällen och hög musik. Störande ljud är överlag en källa till irritation, enligt en undersökning av Hemnet. 49 procent av har någon gång stört sig på en granne som låter för mycket.

Andra saker som man bör undvika om man vill vara en bra granne är att ”låna” parkeringsplatser eller grilla på terrassen.

Det är heller inte bra att prata i hissen, men däremot bör du säga heja och inte helt hålla klaffen när du stigit ur hissen. 14 procent upplever att sådana grannar är outhärdliga.

– Det gäller att ligga lite ”mitt emellan” om man utläser svaren i undersökningen. Man ska heja på grannarna och vara trevlig, men samtidigt får man inte verkar alltför påträngande. Så det blir lite balansgång, säger Erik Holmberg som har gjort attitydundersökningen till Expressen.

Att skräpa ned är inte heller bra för grannsämjan. Enligt undersökningen är det till och med mer irriterande än grannar som inte följer reglerna i tvättstugan, vilket ändå måste anses som en klassiker.

Det här stör sig grannar på

1. Ljud (49 procent): Hög musik, fest sent på kvällen, husdjur, renovering.

2. Övrigt (15 procent): Missköter parkering, grillar på terrassen.

3. Socialt (14 procent): Prat i hissen, hälsar inte, pratar inte.

4. Nedskräpning (11 procent): Ostädat, stökar ned men även överdrivet pedantisk.

5. Tvättstuga (4 procent).

Källa: Hemnet

Foto: Colourbox