Foto: Colourbox

Bostadspriserna på väg uppåt

Efter en lång period med fallande bostadspriser så har priserna stabiliserat sig, visar Svensk Mäklarstatistiks senaste mätningar. Nu sticker priserna till och med uppåt, enligt Valueguards bostadsprisindex.

Marknaden har i princip varit avvaktande sedan årsskiftet, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Men det finns markanta skillnader mellan olika städer. I Stockholm har trenden varit mer nedåtgående än i exempelvis Malmö och Göteborg.

– De senaste månaderna ser vi överlag mer positiva tecken, men på årsbasis har priserna fortfarande sjunkit -8% i Stor-Stockholm samtidigt som Stor-Göteborg och Stor-Malmö hamnar på -3%, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Andra bedömare menar att priserna nu vänder uppåt. Enligt Valueguards bostadsprisindex så stiger priserna på bostadsrätter i hela landet, inklusive storstäderna. Det skriver Veckans Affärer. Men framtiden är oviss.

”Det är svårt att dra några slutsatser om hur pristrenden ser ut innan bostadsmarknaden drar igång igen efter sommaren”, uppger Valueguard för VA.se.

– Sammantaget kan vi konstatera att marknaden är betydligt mer stabil senaste halvåret än om vi jämför med andra halvåret 2017, konstaterar Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.