Risk för turbulent höst på bostadsmarknaden

Prisfallet på bostadsrätter har bromsat in, men det finns saker som kan stöka till höstens bostadsmarknad. Utbudet av nyproducerade bostäder, en seg andrahandsmarknad och osäkerhet kring Riksbankens och politikernas agerande är källor till oro, menar flera bedömare.

Det finns framför allt fyra punkter som kan bädda för en stökig höst på bostadsmarknaden, enligt en genomgång av Veckans Affärer.

Utbudet av nyproducerade bostäder: Utbudet har varit rekordhögt samtidigt som bostadsutvecklare försöker att bli av med osålda bostäder. Snittpriserna har rört sig nedåt, enligt sajten Booli och exempelvis Danske Bank har varnat för ytterligare prisfall och problem som spiller över på andrahandsmarknaden.

Segt på andrahandsmarknaden: Trots att utbudet har varit rekordartat har försäljningen sjunkit kraftigt, vilket har gjort att allt fler annonser tagits bort från Hemnet utan att bostaden sålts. Hemnet spår att många av dessa objekt kommer att läggas ut under hösten igen eftersom de allra flesta måste få bostaden såld.

Osäkerhet kring Riksbanken och räntan: Vissa experter pratar om höjningar medan andra förespråkar försiktighet, och inte blir situationen lättare att tolka när det talas om två läger inom Riksbanken, där ett vill se höjningar och ett manar till försiktighet.

Vad händer på bostadsmarknaden? Det stundande valet och politiker som lovar reformer på bostadsmarknaden. Vad och vem kan man lita på, och vad kan bli verklighet?

”Det verkar som om politikerna är överens om mycket och det talar för att de efter valet kommer att sätta sig ned och titta på vad som kan göras på bostadsmarknaden. Ett reformpaket skulle kunna påverka både nyproduktion, hyresmarknaden och rörligheten på bostadsmarknaden”, sade Staffan Tell, talesperson på bostadssajten Hemnet nyligen till nyhetsbyrån Direkt.