Anders Andersson

Så kan föreningen spara tusenlappar

 

50 000 kronor per år. Så mycket kan en bostadsrättsförening spara – genom ett par telefonsamtal. Nu ryter välkände ekonomiexperten Anders Andersson till: ”Bankerna ger föreningarna sämre låneränta än villaägare. Det är orimligt”. Rådet han ger är: Skaffa TVÅ banker.

En bostadsrättsförening som har tiotals miljoner kronor i lån får som regel betala högre ränta på lånen än en villaägare som lånar en miljon.

– Problemet är att många av de ekonomiskt ansvariga i bostadsrättsföreningarna tänker att ”det är inte mina pengar”. Därför lägger de inte ner lika mycket energi som en villaägare på att försöka få ner räntan. Denna passivitet utnyttjar bankerna, säger Anders Andersson, som själv är ekonomiskt ansvarig i en bostadsrättsförening i Sickla, utanför Stockholm.

Han berättar om när han för ett par år sedan skulle förhandla om en del av lånen i sin förening.

– Jag brukar göra så som jag har lärt svenska folket, nämligen spela ut bankerna mot varandra. Det brukar fungera bra, säger han.

– Men senaste gången kunde Handelsbanken inte matcha budet som vi fick från Swedbank, som var på hela 0,21 procentenheter lägre än Handelsbankens smärtgräns. Vad gjorde vi då? Jo, vi flyttade självklart halva lånet till Swedbank, precis som vi hade hotat med.

Anders Andersson, som också är profil i tidningen Driva Eget, räknade ut att hans bostadsrättsförening i Sickla, med ett 40-tal lägenheter, sparade 87 000 kronor under de kommande tre till fem åren, bara på den enkla åtgärden.

– En större förening kan spara uppskattningsvis 50 000 kronor per år genom att pruta så här, säger Anders Andersson.

Och inte var det mycket jobb med det heller. Den banken dit man flyttar ska sköta allt pappersarbete och se till att inskrivningsmyndigheten delar på föreningens pantbrev.

– Allt ni i föreningen ska behöva göra är att skriva under.

Att lånen ligger i två olika banker är ingen nackdel, utan tvärtom en stor fördel:

– Det blir då naturligt att spela ut dessa två banker mot varandra så fort en lånedel ska ska skrivas om, säger Anders Andersson.

Hans råd till bostadsrättsföreningarna är:

– Se till att ni har lånen i minst två banker. Då har ni automatiskt ett starkt förhandlingsläge så snart en lånedel ska skrivas om.

– Man ska inte stå där och vara försynt, man ska kämpa, säger Anders Andersson.