Att renovera kan vara beroendeframkallande

Allt fler svenskar bygger om sina hem, gärna utan experthjälp. En hobby som kan vara beroendeframkallande. Fyra av tio kan inte sluta bygga om när de en gång har börjat, visar en undersökning på uppdrag av Inwido.

Mest populärt att renovera är köket och badrummet, och det ska vara ljust och fräscht. Men viljan att renovera drivs inte bara av att få ett vackert hem utan även av vad andra tycker.

57 procent anger att människor i deras omgivning blir ”mycket imponerade” av ett fint hem, visar en undersökning som konsumtionsforskaren Pernilla Jonsson har gjort på uppdrag av företaget Inwido. Drygt 1 000 personer intervjuades.

Många lägger dessutom upp bilder på sina renoverade hem på sociala medier för att få beundran från anhängare. De som kan renovera själva får pluspoäng och stiger i status, enligt undersökningen.

hantverkare
40 procent kan inte sluta renovera när de en gång har börjat, visar en ny undersökning.

25 procent i undersökningen anger att deras senaste stora renovering gjorde dem till en ny människa. 75 procent av kvinnorna i undersökningen tycker att hemmet i hög grad speglar människors identitet och personlighet. 57 procent av männen håller med.

Hela 40 procent kan inte sluta bygga om när de en gång har börjat, visar undersökningen.

– Förr var bilen en statussymbol men nu är hemmet en sådan, säger Pernilla Jonsson till DN.se.

Däremot är hon inte säker på att denna renoveringstrend kommer att hålla i sig.

– Det finns redan en mottrend att konsumera mindre och leva enklare. För vissa är det en politisk handling att renovera upp det gamla i stället för att bygga nytt, säger Pernilla Jonsson till DN.se.